Saç ekimi, kaybolan saç köklerinin geri kazanılmasının en kalıcı yoludur. Kalıtsal ya da dış etkenlere bağlı olan saç dökülmesi sonucu saç köklerinin yok olması, buna bağlı oluşan kelliğin kalıcı çözümü olarak 90’lı yıllardan beri cerrahlar ve hastalar tarafından tercih edilen mikro cerrahi girişimdir. Saç ekilirken foliküler ünite adı verilen saç kökü demetlerinin, verici alan yani iki kulak arkasında bulunan ense bölgesinden alınarak saçlanması istenen bölgeye nakli işlemidir. Saç ekimi sanılanın aksine komplike bir girişimdir. Ekilen saçın doğal gözükmesi ve verici alana zarar verilmemesi girişiminin vazgeçilmezidir ve bu ekim sonrası çıkan saçların yoğunluğunu ve görünümünü etkiler. Bu yüzden konusunda uzman bir ekip ve doktor kontrolünde gerçekleştirilmesi gerekir.
Saç ekimi kimlere uygulanabilir?
Günümüzde 50 yaş üzeri erkeklerin neredeyse yüzde 50’si saç dökülme sorunuyla karşı karşıya kalmaktadır. Dolayısıyla saç ekimi erkekler için en çok uygulanan kozmetik cerrahi olmaktadır. Saç kaybı, sadece erkeklere özgü bir durum değildir. Birçok kadın da saç kaybı ya da seyrekleşme sorunu yaşayabilmektedir.
Neden saç kaybı olur?
Saç kaybının en önemli nedenlerinden biri genetik kodlanma özelliğidir; ancak ilerleyen yaş, travmatik yaralanmalar sonrası veya çeşitli tıbbi rahatsızlıklar sonucunda da oluşabilmektedir. Doktor kontrolü ile teşhisi konulduktan sonra donör saha da yeterli saç kökü olan tüm kişilere saç ekimi başarılı bir şekilde uygulanmaktadır.
Sadece kafa derisi değil kaş, bıyık ya da sakal gibi vücutta kıl olan tüm bölgelerdeki kayıplarda da ekim yöntemi başarılı bir şekilde uygulanabilmektedir.
Saç Ekiminin Temel Aşamaları
1. Saç köklerinin toplanması
Donör bölge işlem için hazırlandıktan sonra saç kökleri FUE motoru ile tek tek toplanır. Bu esnada köklerin zarar görmemesi çok önemlidir. Greft adı verilen bu köklerin her biri ortalama 2-3 kıl içerir.
2. Kanalların açılması
Kanalların, bulunduğu bölgeye göre doğru büyüklükte ve derinlikte açılması nakledilen saçların çıkma oranını etkiler. Ekilecek saç kökü büyüklüğüne ve uzunluğuna uygun kanal açılmasına dikkat edilmelidir. Kanalın açısı da en doğal görünümün elde edilebilmesi için iyi ayarlanmalıdır.
3. Köklerin açılan kanallara ekilmesi
Son aşamada toplanan kökler açılan kanallara 40-45 derecelik açılarla teker teker yerleştirilir ve saç ekimi operasyonu tamamlanır.
Saç Ekimi Operasyonu İçin Kaç Gün Ayırmalıyım?
Saç ekim operasyonu için öncesi ve sonrası süreçleri göz önüne alarak hastanın 2 gün ayırması yeterli olacaktır.